Lux et Terra
Beeldhouwen in steen
Oeijenbraak 2
5715 PW Lierop
0492 331536
06 48866540
info@beeldhouweninsteen.nl

Basiscursus Beeldhouwen in steen, voor als je altijd al had willen beeldhouwen.

 

Heb je er altijd al van gedroomd om je eigen beeld te maken? Of lijkt beeldhouwen in steen je een mooie hobby? Trekt het veroveren van een weerbarstige steen je aan? Dan is de Basiscursus Beeldhouwen in steen wellicht iets voor jou.

In een cursus van 10 zaterdagochtenden worden je de basisbeginselen van het beeldhouwen in steen bijgebracht. Je leert het gebruik van de verschillende gereedschappen en de eigenschappen van een aantal steensoorten.
Onder leiding van de ervaren beeldhouwer en docent Luciën van der Eerden begin je aan een fascinerende ontdekkingstocht door de wereld van stenen en vormen. Uiteraard beginnen we met een zachte steensoort (meestal een mooie honingkleurige speksteen), zodat je redelijk snel resultaat hebt. En in de meeste gevallen verkocht bent! Daarna kun je verder in een iets hardere steensoort.

Je bent uiteraard helemaal vrij in het beeld dat je gaat maken. De werkwijze die Luciën voor zijn eigen opleiding koos (vrijheid, vooral vrijheid) past hij ook toe als docent. Verwacht van hem dus geen schoolse opdrachten (of nog erger, allemaal hetzelfde beeld maken), maar wel individueel gerichte aandacht en een vakkundig oog voor de mogelijkheden van ieder mens. Hij speelt zoveel mogelijk in op het inzicht en het vormgevoel van de cursist.

Bij je beeld kun je je laten leiden door een concreet idee, bijvoorbeeld een ontwerp in klei of was dat je thuis hebt gemaakt. Maar je kunt ook de vorm en het volume van de steen leidend laten zijn en ervaren welke beeld eigenlijk al in de steen aanwezig is. Leren zien wat in de steen besloten zit (de steen lezen, noemen we dat) is een belangrijk onderdeel van de cursus.

Onderdeel van de cursus is ook een uitgebreide lezing met dia’s over geologie, de verschillende steensoorten, de winning van steen in groeves, etc. Omdat Luciën in zijn eigen opleidingstraject geruime tijd in diverse steengroeves gewerkt heeft, kan hij daar uit eigen ervaring over vertellen. Je krijgt zo in een kort tijdsbestek een mooi overzicht over de fascinerende wereld van het gesteente.

Je kunt bij deze basiscursus gebruik maken van het aanwezige gereedschap, je hoeft dus voorlopig zelf niets mee te brengen of aan te schaffen. Maar misschien wil je na een tijdje toch je eigen gereedschap kopen. Dan kun je uiteraard advies van Luciën krijgen over de beste keuze.

Om een goed idee te krijgen wat je zoal met steen kunt doen, is het wellicht aardig om de jaarlijkse expositie in het tweede weekend van oktober te bezoeken. Dan wordt al het werk dat de beeldhouwers in het afgelopen jaar gemaakt hebben (zowel van gevorderden als van beginners) geëxposeerd.

Iedere eerste donderdag van de maand inloopdag.

Als je vrijblijvend eens wilt zien hoe het is om bij Beeldhouwen in steen Lux et Terra te beeldhouwen, kun je iedere eerste donderdag van de maand zonder je aan te melden kennis komen maken. Je bent welkom tussen 9.30 en 16.30 uur. Je kunt dan kennis maken met Luciën van der Eerden en natuurlijk met de verschillende beeldhouwers die er aan het werk zijn.
Op afspraak kun je op een van de  andere dagen dat er wordt gebeeldhouwd (elke andere donderdag en ’s zaterdags in de even weken) komen kijken. Bel (06 48866540) of mail voor een afspraak.

Omdat de Basiscursus Beeldhouwen in steen sterk individueel is gericht, kun je op ieder moment met de cursus beginnen, heel het jaar door.
De cursus wordt gegeven op zaterdagochtend van 9.30 tot 13.00 uur, eenmaal per 14 dagen in de even weken. ’s Middags kun je tot 16.30 uur op eigen gelegenheid verder werken (samen met de beeldhouwers van het open atelier).
De kosten voor de 10 lessen bedragen € 200,- (excl. de kosten voor de steen, ongeveer € 2,20 per kg), bij vooruitbetaling te voldoen.

Als je belangstelling voor de Basiscursus Beeldhouwen in steen hebt, stuur dan een mailtje met je gegevens, we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Bij de basiscursus Beeldhouwen in steen krijg je in 10 lessen de basisbeginselen aangereikt. Bij de basiscursus Beeldhouwen in steen krijg je in 10 lessen de basisbeginselen aangereikt. Bij de basiscursus Beeldhouwen in steen krijg je in 10 lessen de basisbeginselen aangereikt. Dialezing steensoorten en steengroeves bij basiscursus beeldhouwen in steen Dialezing steensoorten en steengroeves bij basiscursus beeldhouwen in steen
Website door Trendo