Lux et Terra
Beeldhouwen in steen
Oeijenbraak 2
5715 PW Lierop
0492 331536
06 48866540
info@beeldhouweninsteen.nl

Luci�n van der Eerden, beeldhouwer en docent.

 

Lux et Terra Beeldhouwen in steen is een initiatief dat beeldhouwer Luciën van der Eerden meer dan 40 jaar geleden genomen heeft. Wekelijks komen onder zijn leiding een gevarieerde club beeldhouwers op het landgoed in Lierop beeldhouwen.

Zelf noemt Luciën zich een autodidact, maar als je zijn opleiding bekijkt, is het wel degelijk een bijna klassieke opleiding.
Luciën: “Ik ben mijn beeldhouwopleiding begonnen op de gerenommeerde Academie van Antwerpen. Maar omdat ik de structuur daar te schools vond, ben ik na een tijdje mijn eigen weg gegaan. Ik heb voor mijzelf een opleidingscircuit uitgestippeld, dat beter aansloot bij mijn wensen en ideeën. Zo heb ik diverse symposia gevolgd in Carrara, de beroemde stad in Italië met de witte marmergroeven. Ik heb in 1971 deelgenomen aan het Symposion Europäischer Bildhauer in de Römersteinbruch van St. Margarethen in Burgenland, Oostenrijk; het initiatief van de kunstenaar Karl Prantl waaruit alle andere beeldhouwsymposia voort zijn gekomen. En in 1975 aan het Internationales Steinbildhauer-Symposion in Mayen (Duitsland). Plus in 1980 en 1982 aan het Symposium de sculpture in les Avins-en-Condroz (België). Daarnaast heb ik in veel steengroeven gewerkt, waar je het vak natuurlijk van heel dichtbij leert.
In 1994 ben ik door het bestuur van de stad Landau in der Pflaz (Duitsland) uitgenodigd om een 5-daags beeldhouwsymposium te leiden. In het kunstcentrum hebben we met zo’n 35 beeldhouwers buiten in het park gewerkt.”

Na zijn opleidingsperiode heeft Luciën van der Eerden in de loop der jaren een rijk oeuvre geproduceerd, met diverse tentoonstellingen per jaar en meerdere beelden in de openbare ruimte. Daarnaast heeft hij 25 jaar les gegeven aan de Vrije Academie in Eindhoven (nu: Centrum voor de Kunsten) en een paar jaar aan Kunstencentrum Can in Nuenen.

Op het landgoed Lux et Terra (met de zonnetempel) is Luciën ruim 35 jaar geleden gestart met beeldhouwmogelijkheden voor beginnende en gevorderde beeldhouwers. Doordat Lux et Terra zowel over binnenruimtes als buitenruimte voor handmatig werken en mechanisch werken beschikt, kan iedere beeldhouwer een plek naar zijn gading vinden. In de loop der jaren hebben er vele tientallen beeldhouwers gewerkt, waarvan een flink gedeelte als professioneel beeldhouwer verder zijn weg heeft gevonden.

De benadering die Luciën van der Eerden voor zijn eigen opleiding koos, past hij ook toe bij het begeleiden van de beeldhouwers die bij hem werken. Verwacht van hem geen schoolse opleiding. Hij moedigt de mensen die bij hem beeldhouwen aan vooral eigen initiatief te nemen en zelf het materiaal te ontdekken. Natuurlijk is hij altijd bereid om zijn kennis te delen en je met een enkel advies weer op weg te helpen. En bij de beginnerscursus word je uiteraard terdege geleerd hoe je met je gereedschap om moet gaan en wat de karakteristieken zijn van de verschillende steensoorten.

Het voornaamste kenmerk van de begeleiding door Luciën is dat hij een sfeer schept die de creatieve krachten in mensen naar boven haalt en dat hij je stimuleert op ontdekkingsreis te gaan. De jaarlijks expositie laat zien dat dat tot hele verrassende resultaten kan leiden.

Omroep Siris (Asten en Someren) heeft een mooie video gemaakt met beelden van de expositie 2011 en een interview met Luciën van der Eerden en Quirine Jessen, een van de beeldhouwers. Klik hier voor de video.  
Na een dag beeldhouwers begeleiden is het goed om even te ontspannen.
Website door Trendo