Lux et Terra
Beeldhouwen in steen
Oeijenbraak 2
5715 PW Lierop
0492 331536
06 48866540
info@beeldhouweninsteen.nl

Lux et Terra

 

Lux et Terra is gelegen in de gemeente Lierop, in het gebied van de oude nederzettingen Oeijenbraak en Moorsel.
Op de plaats waar nu Lierop ligt zijn tal van archeologische vondsten gedaan, die deels uit het mesolithicum en het neolithicum stammen, van 10.000 tot 1.700 voor Christus. In het gebied van de oude nederzetting Moorsel zijn mesolithische vuurstenen gevonden, wat er op duidt dat deze streek reeds vroeg bewoond werd. Diverse grafheuvels zijn hier de stille getuigen van. Ook uit de latere IJzertijd zijn resten gevonden.

In de jaren 70 van de 20ste eeuw was Luciën van der Eerden een jonge beeldhouwer die droomde van een groots bouwwerk wat op een daarvoor geschikte plek zou moeten verrijzen. Het oude bos- en akkergebied Oeijenbraak, met zijn kenmerkende omwalling en zijn voelbare historie raakte bij hem, als hypersensitief kunstenaar, een gevoelige snaar. Intuïtief voelde hij dat dit de juiste plek was, waar alle voorwaarden aanwezig waren.

In 1975 begon hij met wat uit zou groeien tot zijn levenswerk, een zonnetempel op het landgoed, als het ware omkranst door de omwalling. Hij ging aan de slag met een groot monumentaal beeldhouwwerk. En natuurlijk met het materiaal dat hem als beeldhouwer het meest vertrouwd was, steen.

Een reusachtige cirkel werd met de schop anderhalve meter diep uitgegraven tot op de oerbank. Het is de natuurlijke fundering geworden van de hoofdruimte het adytum, het heilige der heiligen, waaraan naderhand de oostelijke ruimte, plateaus, waterbekkens, het waterbassin, trappen en doorgangen werden toegevoegd.
Het uitgangspunt is vanaf het begin hetzelfde gebleven, maar in de loop der jaren is het bouwwerk steeds verder uitgegroeid.

Het resultaat van al deze jarenlange inspanningen is een uitgebreid tempelcomplex gewijd aan de zon. Zo is er bijvoorbeeld boven aan de trap naar de hoofdruimte een timpaan waar vanaf de gouden zon ons tegemoet straalt. Bij de hoofdingang staan twee rammen, symbool van de levenskracht van de natuur. Bij de oostelijke ruimte staan twee mythologische beelden, het linker beeld met zijn ronde vormen symboliseert het vrouwelijke en de eenhoorn rechts symboliseert het mannelijke, de eeuwige spanning hier op aarde, dagelijks beschenen door de zon.

In veel prehistorische en oude beschavingen was de zon het middelpunt van aanbidding. In iedere cultuur zagen de mensen de lichte schijf zijn weg banen over de hemel en ze interpreteerden dit allemaal als een grote macht over al het leven op aarde. De zon werd vaak beschreven als een god.

Een uitgebreide beschrijving van het tempelcomplex Lux et Terra (en veel foto’s) vind je op de site www.lux-et-terra.nl.

Het tempelcomplex van Lux et Terra is uiteraard ook te bezichtigen, de openstelling is ieder donderdag van 9.30 tot 16.30 uur en ook ’s zaterdags in de even weken, ook van 9.30 tot 16.30 uur, toegangsprijs € 3,-.
Als je op een andere tijd op bezoek wilt komen (of een rondleiding met een groep wilt), informeer dan even naar de mogelijkheden. Bel 06 48866540 of stuur een mailtje.
Het theater bij de zonnetempel, regelmatig plaats van uitvoeringen.
Website door Trendo